Târguială Urbană - un târg despre sustenabilitate și despre cum să reutilizezi hainele bune

În România fenomenul de ‘yard sale’ a prins deja amploare de câțiva ani, reprezentând o alternativă sustenabilă în ceea ce privește alegerea garderobei. La Brașov se organizează astfel de târguri, dar mai rar și uneori sunt nișate. Am participat, am cumpărat și am susținut această idee. Pentru simplu fapt că aceste târguri adoptă un stil responsabil, promovează reciclarea hainelor și nu încurajează consumerismul. Ah, și cel mai important, găsești chestii faine la prețuri accesibile!


Recunosc că îmi cumpăr haine din mall / online, mai ales acum că au apărut foarte multe branduri de slow fashion care își propun să remodeleze percepția cumpărătorilor asupra hainelor. Însă apelez la magazine pentru că sunt nevoită și unele articole nu le găsesc în altă parte. Dacă ar exista un magazin de tip #shopmycloset, cred că săptămânal l-aș vizita.


Ideea unui târg de haine vintage îmi surâde mai mult sincer.

De ce? Iată câteva motive:

  1. Găsesc piese care este foarte puțin probabil să le văd și la altcineva
  2. Cheltuiesc mai puțin, iar bucuria este mult mai mare
  3. Găsesc piese vestimentare care răspund nevoilor mele actuale
  4. Cunosc oameni, iau contact cu o comunitate nouă
  5. Un astfel de târg este un motiv bun de socializare / relaxare
  6. Înțeleg impactul pe care mediul înconjurător îl are asupra noastră
  7. Reciclez & Refolosesc - ceea ce îmi aduce o satisfacție mai mare
  8. Mă pot implica în organizarea unui astfel de târg

Nu-i așa că ești în asentiment cu mine?


Care este treaba cu mine și aceste târguri de haine?Păi mie îmi plac mult de tot hainele pentru că ele ne comunică în primul rând identitatea. Ne setează de cele mai multe ori starea de spirit. Eu de obicei mă îmbrac comod, nu port tocuri și ador negru. Recunosc că nu asortez eu hainele atât de bine pe cât ar trebui și nu am foarte multe cunoștințe în ceea ce privește designul vestimentar, dar este suficient pentru mine să mă declar o iubitoare de frumos și de târguri de tip #shopmycloset. Cum trec prin cea mai frumoasă perioadă a vieții mele și corpul meu a prins proporții de care sincer nu mă plâng (cumva voi scăpa eu de kilogramele în plus), dar și pentru faptul că am prietene care dețin dulapuri sufocate de haine în stare bună și nu știu ce să facă cu ele, m-am decis să creez o serie de evenimente de tip “shop my closet” - pe românește “îmi vând hainele bune din dulap”.


Facem curățenie în dulap, alegem cele mai bune articole, atent întreținute, cu povești în spate și le oferim o a doua șansă.
Primele târguri de hainePrimul eveniment de acest tip l-am organizat în vara lui 2020 sub numele “Târguiala de Vară” și a avut loc pe terasa Pizzeriei Izvor. Sincer, raportându-mă la o mică comunitate, nu mă așteptam să primim atâtea vizite. Dar din punctul meu de vedere pot spune că a avut succes. Lumea a reacționat foarte bine și a fost încântată, tocmai de aceea mi-am dorit să dezvolt acest proiect. Următorul eveniment urma să aibă loc la începutul lunii Noiembrie, de data aceasta în Brașov într-o zonă foarte circulată, sub numele de “Târguiala de Toamnă”. Dacă vă întrebați de ce “târguială”, este pentru că acest concept l-am numit “Târguială Urbană”. De fapt asta și este, o târguială plăcută unde poți găsi articole de tot felul - de la haine noi sau purtate și încălțăminte atât pentru femei, copii, cât și pentru bărbați, până la genți, accesorii, cărți, bijuterii și alte lucruri faine din garderobă.


Dacă stau să mă uit în urmă, am mai organizat un "Beauty Sale" în 2016 în cadrul unui salon de înfrumusețare (lucram acolo în perioada aceea). A fost un succes și cred că de acolo a pornit toată nebunia cu ideea târgurilor de haine. Plus că mă pricep la organizat și gestionat evenimente, zic eu. :)


În ultimii ani, industria și consumatorii au devenit mult mai conștienți de impactul negativ pe care supraconsumul de textile îl are asupra mediului înconjurător. Noi, cei din spatele proiectului “Târguială Urbană”, susținem adoptarea unei politici sustenabile și revânzarea hainelor, încurajând reutilizarea acestora, astfel oferindu-le clienților beneficii în momentul în care aderă la astfel de practici. Astfel ne propunem să contribuim la reducerea supraconsumului de textile, dar și la reîmprospătarea garderobei.


Visul meu îndrăzneț este…Lucrurile bune se fac în timp, nu-i așa?


Îmi doresc să realizez ceea ce mi-am propus, iar planurile să prindă contur. Nu vreau să dezvălui mai multe, pentru că mă gândesc la un nou concept pentru Brașov, pe această nișă. Am nevoie doar de timp și resurse financiare.


Sunt sigură că din pasiune sau din dorința de a face ceva pentru sufletul tău, și tu ai un vis ascuns. Care este acela? Ce ai făcut până acum pentru el?


Recunosc că fiind o fire emotivă am renunțat la multe planuri și visuri, dar odată cu vârsta și cu experiențele de până acum, mi-am dat seama că, fie ele bune sau rele, trebuie să încercăm. Altfel nu vom știi niciodată adevărul despre noi înșine, care este direcția noastră și încotro să ne îndreptăm.


Ca și încheiere, dacă vă face plăcere, îmi puteți susține visul cu o apreciere pe TÂRGUIALĂ URBANĂ.


Și referitor la acest articol, orice gând sau părere o puteți scrie mai jos în comentarii. Îți mulțumesc că m-ai citit!


Te aștept la târg!